Cuba - Hjælp til Havanas fattigste kvarter
Strandkirkefællesskabet samarbejder med metodistkirken, som i dag har 470 menigheder og over 900 missionsstationer fordelt over hele øen. Vores opgave er at facilitere udviklingen og ledelsen af det sociale arbejde, mens kirken selv vælger deres projekter. Denne ligeværdige dialog har foreløbig banet vejen for etablering af systuer, salon til personlig pleje og et mindre landbrug.
Vi uddanner endvidere engelskkyndige som engelsklærere, så de unge kan få adgang til at drive forretning inden for turisme. Ligesom vi giver børnene et trygt og lærende fællesskab i kirkens lokaler.
Sykurser styrker Cubas kvinder
I Havanas fattigste kvarter San Miguel vil vores partner Metodistkirken hjælpe kvinder ud af fattigdom og ind i en bæredygtig selvforsørgelse.
Mange kvinder er alene om forsørgerpligten, da deres mand enten er død, sidder i fængsel eller har forladt landet. I kan række disse kvinder en hjælpende hånd ved at støtte uddannelsen af syersker. Metodistkirken har en syersker blandt sine medlemmer, som står klar til at undervise andre kvinder i sit fag - i dag sidder 15 kvinder i et lille lokale og bliver undervist med hjælpen fra Strandkirkefællesskabet.
Cuba mangler stort set alt inden for beklædning, så der vil være stor efterspørgsel efter det tøj, som de nyuddannede syersker vil producere. Afsætningen sker på det lokale marked i San Miguel, hvorfor der ikke er behov for markedsføring. Kvinderne vil inden for forholdsvis kort tid mestre faget så godt, at de kan starte deres egen produktion og salg.
Derudover når præsteparrets diakonale arbejde ud til fattige, mennesker med handicap og ældre, som ikke selv kan skaffe til føden. Omkring parret bidrager en gruppe på 15-20 ressourcestærke medlemmer med at løfte det sociale arbejde, som de med hjælp fra Strandkirkefællesskabet nu har suppleret med indkomstskabende aktiviteter.
Uddannelse fører til bæredygtig selvforsørgelse
Præsteparret i Metodistkirken har iværksat et projekt, der skal uddanne kvinder til at forsørge sig selv og deres børn. Det betyder ikke kun, at kvinderne og børnene kan gå mætte i seng, men også at børnene kan blive inspireret til at bryde den sociale arv.
I Havanas fattigste kvarter San Miguel står mange kvinder alene om at forsørge deres børn, og flere af dem står uden arbejde og relevant uddannelse.
Med støtte fra Danmark har Metodistkirken iværksat et projekt, hvor udsatte kvinder får kompetencer og sidemandsoplæring i at kunne yde personlig pleje. I Cuba drives mange skønhedssaloner fra kvindernes køkken eller stue, og derfor kan kvinderne starte deres egen virksomhed, så snart de er færdige med uddannelsen. Cubanerne går meget op i deres udseende, så markedet for saloner er til stede. Det giver kvinderne en bæredygtig virksomhed og indtægter til at forsørge deres familie.
Udover selvforsørgelse har projektet også til formål, at kvinderne bliver et forbillede for deres børn, så de kan få inspiration til at finde en vej ud af fattigdom.
Dét lys i mørket er uvurderligt, når man vokser op i et fattigt kvarter med ringe udsigter til et bedre liv. San Miguel er belastet af kriminalitet, misbrug og prostitution, som flere børn og unge overgiver sig til i deres kamp for overlevelse.
Kirken vil bryde den sociale arv i San Miguel
I Havanas fattigste kvarter San Miguel arbejder vores partner Metodistkirken målrettet på at bryde den sociale arv. Hjælp til udsatte børn og iværksætteri skal bane vejen.
I børns øjne stråler den umiddelbare glæde ved livet og forventningen om, at deres forældre sørger for dem. I San Miguel er de voksnes ansvar for børnene imidlertid vanskeliggjort af en historisk økonomisk nedtur, hvor covid-19 krisen lige nu skubber mange cubanere ud i ekstrem fattigdom.
Fødevaresikkerheden i Cuba har længe været svækket. Med den nuværende sundhedskrise er situationen blevet forværret. De offentlige butikker, hvor man kan indløse rationeringsmærker og handle i den lokale valuta pesos, løber hurtigt tør for mad. Ofte står cubanerne i kø i timer for til sidst at komme frem til disken og få at vide, at alt er udsolgt.
Med hjælp fra Strandkirkefællesskabet kæmper Metodistkirken i San Miguel ihærdigt for de mest udsatte familier med uddeling af madpakker og etablering af små virksomheder gennem iværksætterstøtte og sidemandsoplæring.
Støtte til udsatte børn
Samtidig gør kirkens præstepar og de frivillige alt, hvad de kan, for at give kvarterets børn gode oplevelser gennem børnekirken. Mange kvinder står nemlig helt alene med ansvaret for børnene, og for dem er børnekirken en uvurderlig støtte.
San Miguel er belastet af kriminalitet, misbrug og prostitution, som flere og flere unge overgiver sig til i deres kamp for overlevelse.
Metodistkirken præsenterer en anden vej ud af fattigdommen, hvor børnekirken står helt centralt. Her får børnene et sundt fællesskab baseret på familieværdier, undervisning og en bæredygtig vej ud af fattigdom.
Sociale projekter del af løsningen
Det er i denne alvorlige situation, Strandkirkefællesskabet sammen med Metodistkirken i San Miguel gennemfører sociale projekter som:
- Etablering af sy-kursus hvor 15 kvinder er uddannet, og flere efterfølgende har startet egen systue.
- Etablering af en salon for personlig pleje hvor fem kvinder modtager sidemandsoplæring.
- I Cuba og hele Latinamerika er pigens 15-års fødselsdag (quinceanera) en vigtig begivenhed, som dokumenteres med flotte billeder. Derfor er der etableret en virksomhed med foto-studie, som også giver udsatte familier mulighed for gratis eller til reducerede priser at få taget billeder af store begivenheder som quinceanera.
I etablering af små virksomheder fokuserer vi på brancher, hvor der er en lokal efterspørgsel – det øger sandsynligheden for selvforsørgelse og en vej ud af fattigdom.