Drusjki

Efter kommunismens kollaps er Ruslands indbyggere blevet ramt af store sociale problemer. Mange er blevet arbejdsløse, hjemløse og kriminelle. Det gælder også i Skt. Petersborg.

Gaderne i Skt. Petersborgs er hjem for omkring 50.000 narkomaner. En fjerdedel af dem er børn eller unge mellem 10 og 18 år. For at skaffe penge til deres misbrug bliver mange af børnene kriminelle eller prostituerede. En tragisk følgesvend er aids. Cirka 90 procent af alle aidsramte er stofmisbrugere, Langt de fleste unge stofmisbrugere lever ofte kun fem til syv år, efter at misbruget kommer ind i deres liv. Staten lader til at have opgivet landets narkomaner, men det har Drusjki ikke.

Næstekærlighed formidles gennem musik
I Skt. Petersborg hjælper Strandkirkefællesskabet den russiske musikgruppe Drusjki (Gode Venner, red.), der arbejder for at forebygge det massive narkomisbrug blandt byens unge.

Flere af gruppens musikere har selv en fortid som narkomaner. Igennem deres musik og fortællinger hjælper Drusjki mange unge med at slippe ud af deres misbrug.

Formålet med Projekt Drusjki er:

    • At øge viden om faren og konsekvenserne ved at bruge narkotika blandt skoleelever og studerende.
    • At besøge rehabiliteringscentre og fængsler.
    • At øge opmærksomheden om de kristne og moralske værdier som grundlaget for et godt og sundt liv.
    • At få teenagere ud af deres dårlige miljøer og involvere dem i forebyggelsesarbejde.

Strandkirken har haft kontakt til den russiske musikgruppe siden gruppen i 1989 for første gang besøgte kirken. Drusjki er et anerkendt band i Rusland, og har udgivet en lang række albums og vundet forskellige musikpriser. 

Hør Drusjki's musik her

Lys i det russiske mørke

Lys i det russiske mørke

Stofmisbrug er desværre meget udbredt i Ruslands større byer. I Skt. Petersborg forsøger et kristnet rockband at vise unge misbrugere en vej ud af det narkotiske helvede frem mod en tilværelse med sunde relationer, uddannelse og arbejde.

 

I Skt. Peterborgs gader lever tusinder af unge et liv, der er reduceret til det næste stik med heroin. Med misbruget følger kriminalitet, sygdomme og isolation fra venner og familie.

Det moderne rockband Drujski har i snart 25 år dedikeret deres liv til at formidle håb til misbrugere gennem musik. De spiller på rehabiliteringscentre, i fængsler og på gaden. En dag hørte Georgy musikken fra Drujski, mens de spillede på Betel, hvor han var indlagt for at blive afvænnet. Hans historie ligner til forveksling mange andre unges, som falder i misbrugets sorte hul.

Georgy levede som narkoman på gaden og var flere gange døden nær efter overdoser af heroin. En dag forsvandt hans kæreste, efter hun havde været på hospitalet. Han troede, hun var omkommet, indtil hun opsøgte ham på gaden. Det utrolige var sket – hun var blevet clean. På hospitalet havde hun mødt en medarbejder fra Betel, der bragte hende hen til rehabiliteringscentret. Nu stod hun over for Georgy og bad ham tage med til Betel.

I dag to år senere er Georgy også kommet ud af sit misbrug. I processen ud af mørket har han tilmed fundet Gud, efter at have hørt Drujski spille på Betel. Du kan være med til at hjælpe andre unge russere ud af misbrug og ind i et meningsfyldt og skabende liv ved at støtte med få hundrede kroner via MobilePay 21072.

 

 

Gud kom hvor der intet håb var

Luba har i årevis været fanget i et misbrugshelvede. Et håbløst liv i ruiner, hvor hun også mistede forældreretten til datteren. En koncert med Drusjki blev vendepunktet.

 

Livet stråler ud af Lubas øjne, mens hun fortæller om Guds genoprettelse i hendes liv. I januar blev hun færdig med sit rehabiliteringsforløb på centeret Nyt liv. Her bor hun stadig i dag, hvor hun nu hjælper til med praktiske gøremål.

“Mit liv vidner om, hvor stor Guds kærlighed er, når Han kan genoprette og hjælpe en brudt og forkrøblet sjæl som min. Det har krævet et langt og tålmodigt arbejde for Gud at få mig på højkant igen. Men Han holdt fast og har givet mig muligheden for at starte forfra. I dag lever jeg et helt nyt liv,” fortæller Luba.

Luba er 37 år gammel og blev født i Leningrad i 1983 i en kernefamilie med mor, far og søster.

"Vi levede et almindeligt liv ligesom mange familier rundt omkring os. Jeg var ikke så god i skolen, og da jeg dimitterede fra gymnasiet, besluttede jeg mig for at finde et job med en god løn. Min veninde foreslog, at jeg skulle arbejde som servitrice på en natklub, hvor hun selv havde arbejdet i 3 år. 

Tog stoffer på jobbet

Luba fik jobbet. Men desværre også de første oplevelser med stoffer som marihuana, ecstasy og amfetamin og uden at være bevidst om det, blev hun narkoman. På natklubben mødte hun også kæresten Dima.

"Vi gled ind i et liv, som handlede om at bruge stoffer sammen. Mine forældre forsøgte at hjælpe, men jeg var ikke modtagelig og var overbevist om, at jeg kunne stoppe med at bruge stofferne, hvis jeg ville," fortæller Luba.

Men misbruget ødelagde relationen til familien, og efter et stykke tid blev Luba gravid og fødte i 2002 en datter. 

"Jeg forsøgte ikke at bruge stoffer og alkohol under graviditeten, men ligeså snart min datter blev født, røg jeg på dem igen," fortæller Luba.

Men snart blev hun fyret fra arbejdet, og manglen på penge betød, at hun og Dima begyndte at bruge billige, aggressive stoffer, der hurtigt ødelægger kroppen. Især hjernen og nervesystemet. 

"Under hele dette mareridt tilbød mine forældre at tage vores datter hjem til dem, og nogle år senere i 2006 døde Dima af en blodforgiftning. Jeg havde ingen steder at gå hen og ville ikke tage hjem til mine forældre. I stedet fandt jeg hen i en snavset narkobule uden møbler, hvor der tit lå nogen på beskidte madrasser på gulvet - inklusiv mig. Jeg blev en slags sjælløs skabning," fortæller Luba.

Mistede forældreretten til datter

I begyndelsen af ​​2008 blev Luba indlagt efter en alvorlig overdosis, og hun fik samtidig frataget forældreretten over datteren.

"Jeg var ikke i stand til at passe og opdrage et barn. Jeg forsøgte at holde op med stofferne og kan huske, at jeg engang fik et hjerteanfald og tilkaldte en ambulance. Ambulancelægen sagde, at det var et mirakel, at jeg var i live. Han var en venlig mand og rådede mig til at opsøge et rehabiliteringscenter så hurtigt som muligt. Han gav mig telefonnummeret til hans ven, hvis søn var på et rehabiliteringscenter," fortæller Luba.

Det var første gang Luba kom til rehabiliteringscenteret Nyt liv. Men allerede efter tre måneder løb hun væk og røg igen tilbage i det vanvittige liv med stoffer. I årenes løb blev der også indledt 4 straffesager mod Luba for at stjæle og sælge narkotika, samtidig fik hun hepatitis C og blev involveret i prostitution.

"Når du er fanget i det liv, så er det svært at indse, at du har brug for at tage et rigtigt skridt. Men alligevel i vinteren 2018 nåede jeg til et punkt, hvor jeg intet have tilbage. Ingen penge og et dårligt helbred. Jeg var dybt fortvivlet og følte, at der ikke var noget mere at leve for. Alle mine venner var enten i fængsel eller døde. For de sidste penge købte jeg et stof, og gik ind i en opgang og tog en injektion. Mens jeg er ved at miste bevidstheden, lød der pludselig to ord i mit hoved: Et nyt liv, et nyt liv," fortæller Luba.

Drusjki sang gav håb

Luba ønskede egentlig ikke at vende tilbage til centeret Nyt Liv, men på en eller anden måde får hun alligevel kræfter til at opsøge centeret. Det er her hun kort tid efter møder Drusjki, som besøger centeret for at spille en julekoncert.

"Gera sang: "Gud vil komme, når der ikke er noget håb.” Og pludselig havde jeg det. Håb," fortæller Luba og tilføjer: "I tiden derefter kom troen på Gud. I dag er det stadig min sang, og Jesus rører også ved mange andre gennem den. Drusjkis besøg blev et vendepunkt for mig. I dag er mit liv som forandret, og jeg ønsker at blive her på centeret som medarbejder for at tjene Jesus og mennesker. Jeg har også genetableret relationen til min familie og min smukke datter. Jeg er så taknemlig for mit frelste liv og for alle dem, som har støttet mig med tålmodighed, kærlighed og bønner," slutter Luba.

Vælg livet

I julen besøgte det kristne russiske rockband Drujski rehabiliteringscentret ”Vælg livet”, hvor de igen mødte Maria på 28 og hendes datter Varaya på fem måneder. Maria kommer fra en god middelklasse familie og manglede ikke noget som barn.

 

Maria fortæller ”Da jeg var 13 år, blev jeg tilbudt at prøve stoffer. Som barn hørte jeg engang et dumt ordsprog, der sagde; I livet skal alt prøves og slippes i tide. Desværre overtog stofferne mit liv.”

Hun forlod skole, solgte sine smykker og begyndte at stjæle for at kunne finansiere hendes misbrug. Til sidst endte hun i fængslet, hvor det lykkedes hendes far at hjælpe hende ud. Efter en kort tid hos hendes bedstemor flyttede hun hjem til sine forældre. Maria blev kæreste med en sød ung mand Artem, som hun flyttede sammen med, men hun turde ikke fortælle ham om hendes fortid.

En dag mødte Maria en tidligere ven Oleg, som var blevet arbejdsløs. Da han bad hende om nogle penge, valgte hun at støtte ham. Oleg opdagede imidlertid, at Maria holdte sin fortid skjult for sin kæreste. Han begyndte at afpresse hende for flere penge. Maria endte igen i kriminalitet og misbrug, som til sidst bragte hende i en livstruende koma. Hun flyttede ind hos en narkoman Boris, som krævede sex for at have hende boende. Stofmisbruget fortsatte, også da hun blev gravid. Boris tæskede hende, og hun måtte tage på hospitalet. Her fødte Maria sin datter Varaya.

Efter at lægerne havde kontaktet Marias forældre, kom hendes mor grædende sin datter til hjælp og fik hende ind i på rehabiliteringscentret ”Vælg livet”.

Maria har været fristet til at forlade ”Vælg livet”, men hendes møder med Drujski og deres budskab om en god Gud har holdt hende på sporet mod et bedre liv. ”Ofte lytter jeg til Drujskis CD, og det hjælper min sjæl. Deres musik giver mig styrke til at vælge livet for min datter og for mig selv”.